Nimis - en smått overklig plats

Att besöka Nimis är som att stiga in i sagornas värld. Det känns spännande - man börjar med att gå lite vilse (det har vi gjort båda gångerna vi varit där..) Sedan ser man tecknen på att man går rätt: avsågade trädstammar med ansikten på - en slags totempålar, gula målade N på träden... Man kommer djupare in i skogen, det sluttar alltmer brant nedåt, man trampar över rötter och snubblar på stenar, det prasslar av löv under fötterna och susar i trädkronorna. Man möter svettiga, flåsande människor med lyrisk blick och ett leende på läpparna - och man känner en samhörighet med dem. Som att man tillsammans har en hemlighet. Det blir brantare och brantare, benen darrar alltmer av ansträngning & man får lite svindel när man plötsligt ska balansera på en smal stig som är på kanten av en brant.

Denna promenad är dock mer än värd ansträngningen.  Att mötas av ett sådant enormt bygge som helt består av drivved och spik känns smått overkligt. Att någon byggt detta, och dessutom gått denna väg till stranden tusentals gånger för att bygga!

Man kan gå inuti den, det är en trappa som leder ner till havet. Där reser sig fler drivvedstorn  & ett stenbygge som kallas Arx upp mot himlen. Tillräckligt stadiga för att klättra upp i för den som vågar - det gjorde min bror.  
 
 
 


 
 


Lars Vilks heter konstnären bakom dessa fantastiska verk,
och honom kan ni skymta till vänster i bild på det sista fotot. (Ja, han var där samtidigt som vi!) Det var underbart att uppleva Nimis i solnedgången, så detta är ett tips till er som planerar att åka dit!

Kuriosa:
Bygget påbörjades 1980. Konstnären har besökt platsen över 5000 gånger under tiden han byggde det. Jurudiska processer har drivits kring verket mellan 1982-2000 då det ansetts som en "otillåten byggnad", området som Nimis är byggt på tillhör ett naturreservat på Kullahalvön i Nordvästra Skåne. Länsstyrelsen har försökt driva frågan om borttagning vid flera tillfällen, och likaså markägaren - men de har förlorat rätten. Ca. 30 000 personer besöker Nimis varje år.

Läs mer här: http://www.vilks.net/nimis_arx.html

Missa inte Nimis nästa gång du besöker Skåne!!

Kommentarer
Skrivet av: jessi

Vilken häftig grej! visste inte om att den fanns, tack för tipset!

2009-08-01 @ 22:37:47
Länk till blogg: http://lyckoljus.blogg.se/
Skrivet av: Maria

Hej!

Verkar vara ett vackert ställe! Är det det där som det bråkats så mycket om?

2009-08-01 @ 22:46:04
Länk till blogg: http://jagblommar.blogspot.com
Skrivet av: Anne-Cathrine

Ja, visst är det en häftig grej? Helknäppt, men helkul. Var där för några år sedan och klättrade, men skulle vilja dit igen, för det är verkligen en upplevelse. Det är värt mödan att ta sig ner (det är nästan jobbigare ner än att sen ta sig upp igen, eller hur?). Träffade Lars Vilks för några år sedan då han var i Ängelholm och byggde ett Nimis i miniatyr i Stadsparken som målades rosa under "Rosa Bandet-veckan". Det fick inte stå i fred kan jag berätta. Många retade sig oerhört på det, men jag tyckte det blev jättefint. Ska visa dig bilder på det någon gång om du vill se?

2009-08-02 @ 15:36:18
Skrivet av: erry

Ja, jag håller med dig Anne-Cathrine, det är jobbigare att ta sig ner än att klättra upp! Vill gärna se dina bilder på hans rosa mini-Nimis! Låter spännande, visste inte att han gjort nåt sånt!

2009-08-02 @ 19:18:38
Länk till blogg: http://gallerry.blogg.se/
Skrivet av: Ann-Louise

Jag har faschinerats av detta bygge flera gånger så det var kul att få veta lite mer om det av dig!Vilken otroligt vacker bild du tagit i solnedgången..(den stora).. helt underbar!Kul att du ska se filmen i morgon. Du kommer att få en kul stund!Stor kram!

2009-08-02 @ 20:10:45
Länk till blogg: http://annlouisesvarld.blogg.se/
Skrivet av: Lycke

Ojs, så då kanske man borde hinna dit med!!! Vet inte om det hinns alls tyvärr! Har han inte gjort en liknande kreation i Göteborg? Det ser ju onekligen spännande ut, men vi har visst fullspäckat schema imorgon och sedan ska vi hem..tror jag, hehe...

Du ska ha tack för tipset om på pricken röd...gjorde lite fynd där och har lagt upp lite butiksbilder ikväll efter mycket strul med främmande dator, hehe...börjar längta hem lite jag..Kramis Lycke

2009-08-04 @ 21:38:43
Länk till blogg: http://till-vidas-ara.bloggagratis.se
Skrivet av: Elisabeth

Fantastikt var ordet!

2009-08-15 @ 15:44:27
Länk till blogg: http://finelittleday.blogspot.com/

Skriv en rad så blir jag glad! ^_^ :

Du heter?:
Kom ihåg mig?

Din e-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Här skriver du vad du vill! :)

Trackback
RSS 2.0