Let's WOK!



Idag blir det wok-tips. Enkel, läcker och nyttig snabbmat!

För att lyckas med wok, behöver man ta tänka på att...

1. Använda färska och fina grönsaker.
2. Använda hög värme och tillaga snabbt.
3. Använda ganska sparsamt med fett/olja.
4. Krydda enkelt men inte sparsamt.



Till denna wok använde jag; gurka, champinjoner, paprika, morot, broccoli, salldsärtor, friterad tofu och färsk ingefära (finhackad, som krydda). Men, du kan använda det du har hemma. Använd gärna många olika grönsaker, låt säga minst 3-4 st, för det blir godare helt enkelt.



Bilden till vänster visar friterad tofu (finns i vissa asiatiska livsmedelsbutiker), men du kan också använda "vanlig" fast tofu som hittas det i de flesta matvarubutiker. Skär dina grönsaker i fina bitar. Faktum är att detta moment är mycket viktigare än man kanske tror för att rätten ska bli god/trevlig att äta i slutändan.

Sås / smaksättare

Basen i min smaksättning är lime och koriander. En fenomenal duo tycker jag. Receptet (2 pers) är:

Juicen från 1 pressad lime
2 msk korianderblad (torkade, se bild)
3 msk soja
2 tsk olja (gärna oliv)
2-3 msk socker
1 msk sesamfrön, eller några droppar (var försiktig här) sesamolja.
Sambal oelek, valfri mängd (beroende på hur starkt man gillar)
lite salt

Blanda allt i en skål.
Smaka av. Det ska vara balans mellan sött, syrligt och salt.

Nudlar



Jag rekommenderar absolut risnudlar, både för smakens och konsistensens skull. Koka upp vatten och lägg i nudlarna. Låt stå några minuter. Sila av vattnet.

Woka loss!



I woken används chili (den som är ovan vid stark mat, tar bara lite). Jag kan varmt rekommendera den thailändska varianten som heter "piripiri". Inte bara för att den är stark, utan även för den speciella sorts hetta och smak den ger. Uteslut inte chili helt, för det blir inte samma smak i den färdiga rätten.
Hetta upp ca 2 msk rapsolja i stekpannan. Låt nu pannan bli riktigt varm (högsta värmen).  

Tips: chili går utmärkt att frysa in i påse. Då har du alltid färsk chili hemma.



Lägg chili i den heta pannan - det ska fräsa till lite. Rör om ofta, och låt chilin bli något bränd. Ta ur upp chilin ur pannan (smaken sitter nu i oljan). Tillsätt nu alla grönsaker i ett svep. Låt pannan vara riktigt varm (högsta värmen). Rör om ofta så att grönsakerna inte bränns vid, men rör INTE hela tiden så att dom går sönder.

Viktigt! Själva wok:andet ska gå snabbt, högst 5 min. Grösakerna ska inte bli mjuka, utan genomvarma och krispiga!



När grönsakerna är klara, ta av pannan från värmen och tillsätt nudlarna och såsen (smaksättaren). Rör om. Servera direkt. Fresh out of the pan! :-)


Ser gott ut va? :) Hoppas du får nytta av mina tips!

Nästa gång blir det en rätt inspirerad av det indiska köket.

/ Patrik

Kommentarer
Skrivet av: Pillepalle

Hej! Det ser veldig delikat ut! Likte også de fine ting fra Lagerhaus jeg! Ha en fortsatt koselig kveld! Hilsen fra Pillepalle

2010-01-09 @ 22:00:50
Länk till blogg: http://pillepalles-verden.blogspot.com
Skrivet av: Emma

Oh, detta måste jag testa. Ser riktigt gott ut!

2010-01-09 @ 23:00:34
Länk till blogg: http://leonsmamma.bloggagratis.se
Skrivet av: jessi

Vad bra med recept o tydliga instruktioner hur man ska göra!!! Kul att du också är delaktig i bloggen! jag har ju träffat din goa sambo Erry. Undrar om min make kunde gästföreläsa i min blogg....



Kram o hälsa ERRY!

2010-01-10 @ 14:27:53
Länk till blogg: http://lyckoljus.blogg.se/
Skrivet av: Nanna

Smmaaarrrigt Patrik! SÅ gott det ser ut! Lime och koriander några av mina favvisar. Snygga och bra bilder ni tar också när ska visa hur man gör.

Kram!

2010-01-19 @ 21:29:57
Skrivet av: randiga tråden

Vad det ser gott ut.

2010-01-22 @ 09:49:22
Länk till blogg: http://randigatraden.blogspot.com
Skrivet av: chris

oj vad jag blev hungrig! skulle kunna sätta i mig ett lass av det där nu på stört. gott, gott ser det ut att vara!

2010-03-03 @ 10:57:00
Länk till blogg: http://poppelstore.se/blogg

Skriv en rad så blir jag glad! ^_^ :

Du heter?:
Kom ihåg mig?

Din e-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Här skriver du vad du vill! :)

Trackback
RSS 2.0