Nystädat!

Helgen har gått alldeles för fort. Lördagen spenderades med pilatesträning och besök hos älsklingens föräldrar.  Idag har vi mest städat och rensat hela dagen!

Snipp, snapp, snut så var helgen slut!



Nu ska jag gå sätta mig i soffan och titta på en film med min kära älskling! Ha en fortsatt fin söndagkväll,  och en härlig ny vecka!


Nya loppisfynd idag :)

Jag var så besviken efter förra loppisturen så att jag var tvungen att göra ett nytt försök idag.

Några fina fynd lyckades jag få med mig hem! Ännu en glasburk med lock till samlingen som jag påbörjade innan jul (i den storlek som jag inte hade sedan tidigare). Två fina turkosa glasfynd; skålen är från Nybro glasbruk och vasen/flaskan vet jag inget om (upplys mig gärna den som vet!) Det blev även en liten fin glaselefant från Eda kristall till vår elefantsamling.



Nu vill jag önska er alla en riktigt mysig fredagkväll!  Kram♥


Loppisfynden...

...lyste med sin frånvaro idag, när jag äntligen kom iväg på ett efterlängtat loppisbesök. Det enda jag fick med mig var den här lilla turkosa "såsskålen" (för en tia) och ett väggtidningsställ (visar det när jag satt upp det).



Häromdagen fyndade jag dock några riktigt fina disktrasor på Clas Ohlsson som jag är supernöjd med. Perfekta erry-färger!  (Dessutom är de de första disktrasor jag provat som går att torka min Kartell-lampa med utan att lämna fula vattenränder efer sig!) Haha - det trodde jag aldrig, att jag skulle blogga om disktrasor, men här är dom!





Saker som gör mig glad...

Idag fick jag den fina utmärkelsen Kreativ blogger av Solig, som är en superinspirerande sybloggare och dessutom en fd. kollega!  Tack snälla Solveig! :)

Uppdatering 100127: Även de två söta bloggarna Stjernfall och Rosa Hemmet har gett mig denna fina award.




I awarden ingår:
- Kopiera awarden till min blogg
- Länka till personen som gett mig awarden
- Berätta sju intressanta fakta om mig själv
- Välja sju andra bloggar att ge awarden till
- Länka till deras bloggar
- Lämna en kommentar i deras blogg med information om att du gett dem en award.

Sju intressanta(?) saker om mig:
- Jag har jobbat som: campingreceptionist, museiguide, lärarvikarie, medlemsvärvare till biståndsorganisation, Eniro-telefonist och studiecirkelledare... bland annat.
- Jag har studerat kinesiska, litteraturvetenskap, konstvetenskap och pedagogik på universitet.
- Jag fascineras mycket av Kina, men har aldrig varit där (än)!
- När jag började i ettan och kom hem från min första skoldag så frågade jag: "Mamma, ser jag ut som en kines?" Tydligen tyckte de andra barnen det. (kanske var det då min fascination för Kina började!)
- Bland det bästa jag vet är när jag kan inspirera andra att skapa, därför älskar jag att vara ledare i mina måleri-studiecirklar.
- Jag varken äter eller bär något från djur på mig. Jag vill minimera lidande så mycket som möjligt, både för människor och djur. Dessutom är frukt, grönsaker och nötter det godaste man kan äta! :)
- Jag är en positiv och livsglad person!

Sju bloggare som får awarden av mig (oj, vad svårt att välja bara sju):
- Elins vrå, en ny bloggbekantskap, en fin blogg (o som gjorde mig väldigt glad idag genom att skriva några fina ord om min blogg :)
- Fiazoo för att hon har ett så himla fint hem och så himla bra smak :P
- Milda Malin för att hon målar så fint och verkligen inspirerar till mer skapande.
- Lotten för att varje inlägg hos henne är fullt av färg- och mönsterglädje!
- Lycke, som har ett underbart hem och inspirerar med sina fina inlägg på bloggen.
- Lyckoljus, som skriver så vackert och tankeväckande och dessutom visar vackra bilder från sitt hem mm.
- Rosa Hemmet, som jag skulle vilja kalla "Sveriges pysseldrottning"! :)

Nu får jag nästan dåligt samvete för att jag inte fick med alla mina andra favoritbloggare på listan, men jag hoppas ni vet vilka ni är! :)

Ha en fortsatt fin kväll ute i stugorna!


Tapet på lampskärm

Har inte så mycket att säga idag, men visar en liten lampskärm som jag klistrade en bit tapet på igår. Den behöver bara en lite roligare lampfot så kanske den blir något att ha.



Ha en fortsatt fin vecka!


Tallrikar

Jag gillar vackra tallrikar och skulle gärna vilja sätta upp dem på väggen. Här är några av mina tallrikar samlade.

Både gamla och nya...


Färgglada bollfransar

Jag beställde en massa fina bollfransar av Gitte för ett tag sedan, som jag ju helt glömt att fota! Har tänkt köpa en stor glasburk att förvara dem i, men idag kom jag på att de kunde ligga i en upp- och nervänd gammal lampskärm så länge.. :) Kolla så underbara de är!


Den lila mini-bollfransen (längst ned till vänster) är min favorit. Den får nog hamna på nästa lampskärm jag gör...

Ha en riktigt trevlig lördagkväll! Kram 

Min fina lilla pillerburk

...som jag förvarar värktabletter och vitaminer i. Alltid bra att ha med sig i handväskan!




Tycker ekorren är så himla fin! Färgkombinationen är dessutom en av mina favoriter.  Som ni ser kommer den från Marimekko. (Jag skulle gärna se att de använde ekorrmönstret även på andra produkter!)

Trevlig helg!!


Vinnarna är....

Nu har lotten fått avgöra vinnarna i min Give Away! Grattis till ER, och TACK till alla som deltagit! :)



Fåglar i köket...

... på gardinerna då, alltså. Blev sugen på att plocka fram de rosa pippi-gardinerna igen. Med dem och tulpaner på bordet så kan man låtsas att det redan är vår! :)



...även fast marken fortfarande är täckt av snö och man fryser in på bara märgen så fort man går ut.


Kiwisar i sagoskogen

 Ett av fynden från mitt senaste Iittala Outlet-besök. För 129:- blev det vackra fatet mitt. Egentligen är det väl en mattallrik men jag använder den som fruktfat.




Jag bara älskar Klaus Haapaniemis fantasifulla mönster! (kolla in hans portfolio här!)  Och kiwi är både gott och nyttigt, fullt av C-vitaminer bland annat!

PS. Imorgon är sista dagen att delta i min GIVE AWAY, som är öppen för ALLA som läser min blogg. Läs mer här!


Helsingör-shopping

Det är mycket roligare att shoppa kläder i Danmark än i Sverige, tycker jag. Jag gillar den danska avslappnade, lite hippie-aktiga stilen. Mycket färg och mönster, gärna lager-på-lager, snörkängor och gummistövlar och fina strumpbyxor, väskor och sjalar kännetecknar den danska klädstilen.  Helsingör är en liten liten stad, men där finns ändå små guldkorn när man är ute efter kläder. NoaNoa och fEmail är två av mina favoritbutiker.



Jag är såå nöjd med de brons/silverfärgade snörkängorna som jag köpte på Fötex (Danmarks motsvarighet till Ica Maxi, typ). Tänk att man kunde hitta såna häftiga skor där, och till ett riktigt bra pris!!  Funderar dock på att byta ut snörena till något mer färgglatt... kanske lila?

På NoaNoa köpte jag en mörkgul långärmad top, ett silverkulehalsband och den fina stickade lilla väskan. Hos fEmail fanns tunikan (av märket Object) med ett alldels underbart blommönster  och en mörkturkos långärmad top.  I fortsättningen ska jag handla mer kläder i Danmark, även om det blir lite dyrare med tanke på
kronans dåliga kurs just nu...

Hello Kitty-PEZ

Igår var vi över till Helsingör igen. Jag shoppade lite kläder (som jag faktiskt tänkte visa imorgon...) På båten köpte älsklingen den här fina presenten till mig :)



Jag har tidigare berättat att jag gillar PEZ-godis, men jag ägde faktiskt inte en enda PEZ-dispenser förrän jag fick den här. Den är riktigt STOR och fin! Kartongen var full av söta bilder, som jag nog ska klippa ut spara. Känner mig som ett litet barn :P

Vi var även på ett trevligt födelsedagskalas igår och det var där jag började känna mig lite krasslig. Har fått en liten förkylning så idag har jag försökt att ta det lugnt och vila. Hur har eran helg varit?

Äntligen fredag! :)

Har inte så mycket att säga idag. Är jättetrött efter min första vecka på nya jobbet. Imorgon ska jag vara helt ledig (även från bloggen, men på söndag återkommer jag!) Städning och födelsedagskalas står på helgens schema.

Ikväll blir det lite god mat med en bit smarrig salmiakchoklad till "efterrätt". Sedan kommer vi säkert att slockna framför TV:n, om jag får gissa! :P




Ljuslila Mari-skål och grön Tris-lykta köpte jag till riktiga vrakpriser (199:- och 39:-) på Iittala Outlet i Höganäs i söndags.  Det blev även en del andra fynd att visa vid senare tillfälle.

Ha nu en riktigt skön helg! Kram


Fina retrotapeter

...kan man vinna i en Give away hos En fugl i hånden. Klicka på bilden om du också vill vara med!




Och med risk för att verka tjatig :P Delta gärna i min egen Give Away också! Öppen för ALLA: Det spelar ingen roll om du har blogg eller ej, eller var du bor i världen! 

Du kan bland annat vinna den här bilden (skapad av mig):


(Klicka för att se större)



Visst är jag söt?



Har inte hunnit/orkat fota mina nya Iittala-fynd från outletbesöket i söndags, eller mina nya bronsfärgade kängor från Helsingör (där jag var på trettondagen)... Så ni får hålla till godo med min lilla älskling! Men bilder på de andra sakerna kommer. Kram


Våriga Tradera-tyger!




Tygerna köpte jag redan i höstas, men de är väldigt passande
nu när jag längtar efter vårens ankomst...
Har dock inte bestämt vad jag ska göra av dem än.
Idéer och tipsmottages tacksamt!!

Tyget med stora turkosa solrosor har jag en ganska stor bit av,
medan det gröna bara är en liten bit.

Delta gärna i min Give Away om du vill ha chansen att vinna en av mina babes mm.!



Ha en fortsatt fin vecka!  Nu ska jag ta ett bad och slappna av efter en lååång arbetsdag. Kramar


Vår-makeover i vardagsrummet!

Visst är det härligt nu när dagsljuset börjat strömma in i våra hus på dagarna! (i alla fall här nere hos oss i Skåne) Det är underbart att fixa, feja och fota i det flödande ljuset. Alla färger blir mer sprakande, men dammet syns betydligt mer också. :P Idag städade jag ut det sista julpyntet och passade samtidigt på att ta in lite vårfriska färger i vardagsrummet, samt möblera om en aning...


Tulpaner på bordet minner också om den ankommande våren. Men i några månader till får vi stå ut med vinter, och faktiskt är jag väldigt glad över att vi har en riktig vinter i Skåne i år!! Tacka vet jag vit snö och några friska minusgrader framför kletgrå slask, blåst och fukt. 

Önskar er en fin  vecka! Själv ska jag börja på ett nytt jobb imorgon, så det ska bli spännande... Kram!



Let's WOK!



Idag blir det wok-tips. Enkel, läcker och nyttig snabbmat!

För att lyckas med wok, behöver man ta tänka på att...

1. Använda färska och fina grönsaker.
2. Använda hög värme och tillaga snabbt.
3. Använda ganska sparsamt med fett/olja.
4. Krydda enkelt men inte sparsamt.



Till denna wok använde jag; gurka, champinjoner, paprika, morot, broccoli, salldsärtor, friterad tofu och färsk ingefära (finhackad, som krydda). Men, du kan använda det du har hemma. Använd gärna många olika grönsaker, låt säga minst 3-4 st, för det blir godare helt enkelt.



Bilden till vänster visar friterad tofu (finns i vissa asiatiska livsmedelsbutiker), men du kan också använda "vanlig" fast tofu som hittas det i de flesta matvarubutiker. Skär dina grönsaker i fina bitar. Faktum är att detta moment är mycket viktigare än man kanske tror för att rätten ska bli god/trevlig att äta i slutändan.

Sås / smaksättare

Basen i min smaksättning är lime och koriander. En fenomenal duo tycker jag. Receptet (2 pers) är:

Juicen från 1 pressad lime
2 msk korianderblad (torkade, se bild)
3 msk soja
2 tsk olja (gärna oliv)
2-3 msk socker
1 msk sesamfrön, eller några droppar (var försiktig här) sesamolja.
Sambal oelek, valfri mängd (beroende på hur starkt man gillar)
lite salt

Blanda allt i en skål.
Smaka av. Det ska vara balans mellan sött, syrligt och salt.

Nudlar



Jag rekommenderar absolut risnudlar, både för smakens och konsistensens skull. Koka upp vatten och lägg i nudlarna. Låt stå några minuter. Sila av vattnet.

Woka loss!



I woken används chili (den som är ovan vid stark mat, tar bara lite). Jag kan varmt rekommendera den thailändska varianten som heter "piripiri". Inte bara för att den är stark, utan även för den speciella sorts hetta och smak den ger. Uteslut inte chili helt, för det blir inte samma smak i den färdiga rätten.
Hetta upp ca 2 msk rapsolja i stekpannan. Låt nu pannan bli riktigt varm (högsta värmen).  

Tips: chili går utmärkt att frysa in i påse. Då har du alltid färsk chili hemma.



Lägg chili i den heta pannan - det ska fräsa till lite. Rör om ofta, och låt chilin bli något bränd. Ta ur upp chilin ur pannan (smaken sitter nu i oljan). Tillsätt nu alla grönsaker i ett svep. Låt pannan vara riktigt varm (högsta värmen). Rör om ofta så att grönsakerna inte bränns vid, men rör INTE hela tiden så att dom går sönder.

Viktigt! Själva wok:andet ska gå snabbt, högst 5 min. Grösakerna ska inte bli mjuka, utan genomvarma och krispiga!



När grönsakerna är klara, ta av pannan från värmen och tillsätt nudlarna och såsen (smaksättaren). Rör om. Servera direkt. Fresh out of the pan! :-)


Ser gott ut va? :) Hoppas du får nytta av mina tips!

Nästa gång blir det en rätt inspirerad av det indiska köket.

/ Patrik

Jag firar ett år med GIVE AWAYS!

Idag är det alltså ETT ÅR sedan jag började blogga. Det har varit ett superår! Det bästa är kontakten med andra bloggare och att jag fått så många fina bloggvänner. Jag är SÅ tacksam för all respons och alla kommentarer jag får! Utan er skulle jag nog lagt ner bloggen för länge sedan... NI, mina kära läsare är GULD värda och därför  vill jag såklart belöna er med något!

1:a priset i min give away är ett tryck med en av mina babes. Jubileumet till ära så har jag skapat en HELT NY babe, och den som vinner får välja nya "Mystic babe" eller "Pink kokeshi babe". Bilden är 15x15 cm och passar bla. i ramar från Åhléns sortiment. (Obs! Ram medföljer ej, pga. att det är svårt att skicka med Posten) Vinnaren får ockå en bonus i form av ett paket servetter och får välja mellan 4 olika motiv.  (se 3:e priset)



2:a priset är trycket "Flickan med blommor i sitt hår". Bildens mått är 13x18 vilket är ett standardmått, så det är lätt att hitta ramar som passar. (Ram medföljer ej)

 
3:e priset är tre paket servetter. (De som blir över efter att vinnaren valt)



För att delta i min Give Away gör du såhär:

För en lott: Skriv en kommentar, lämna din e-mailadress.
(Du behöver inte ha en blogg för att delta med en lott)
För två lotter: Länka dessutom till detta inlägg från din blogg, använd gärna bilden nedan.
För tre lotter: Kommentera, länka och bli följare av min blogg på Bloglovin. (Gäller även dig som redan är följare!)



Glöm inte att ange hur många lotter du tävlar med
så att jag får lättare att hålla  reda på det.

Du kan tävla fram till onsdagen den 20/1 kl. 21.00.
  

PS. Ser ni att jag även förnyat headern lagom till 1-årsdagen?!  


Go Green

Jag är sugen på turkost & grönt och hittade mycket fint ögongodis hos Lagerhaus. Deras nya tema Go Green tilltalar mig mycket, både mönstren och namnet! :) Emma-mönstret (på muggen och brickan) är också en fullträff, enligt mig - önskar nästan  att det var jag som designat det. Och ugglefatet har jag gått och fingrat på många gånger...


Bilder: Lagerhaus, collage av mig. 


Ut med julen - in med våren!

Nu börjar det bli hög tid att göra sig av med alla julsaker. Det är mysigt med julsaker, men visst tröttnar man ganska fort? 

Idag plockade jag ner de röda gardinerna i köket och ersatte med de härligt våriga blå-turkosa blommiga som jag fyndade på Tradera för några månader sedan. Tröttnar jag på dem så har jag fler Tradera-fynd att välja på, vilket påminner mig om att jag inte bloggat om de senaste fynden...

 

Möblerade också om lite på de små hyllorna över bordet. Den nya teburken och de fina matryoschkorna (som egentligen är julgranshängen) som jag fick i present av Jessi måste ju få "hederplatser". Fina servetter från Lagerhaus, de har också brödburkar i samma modell som min. Övrigt är loppisfynd (förutom orkidén  och ramarna).

Jag bytte ut rött, cerise och orange ljus mot cerise, grönt och turkost & genast infann sig en vårkänsla! Min amaryllis bestämde sig för att börja blomma lagom efter jul och nyår, men det gör ju inget eftersom den är så fin... (sorten heter Apple Blossom och är min favorit!)

 


Hoppas ni tyckte om gästbloggen VegoTrix, den återkommer snart igen... Men först ska jag fira mitt 1 års-bloggjubileum imorgon. Missa inte det!  


Sushi



Vegetarisk sushi
Det är lättare än man kanske tror att göra sushi. Kanske är det allra lättaste just vegetarisk sushi, då man slipper hantera fisk, vilket annars är en egen vetenskap.

Riset
Riset skall beredas på ett särskilt sätt, så att man får balans mellan syrlighet, sötma och sälta. Själva råvaran är ett speciellt sushiris som man kan köpa i "vilken affär som helst". Riset är rundkornigt och lite mer klibbigt än det ris vi kanske är vana vid.

Använd en del ris till en och en halv del vatten. Exempelvis; till 1 dl ris behöver du 1,5 dl vatten.

Lägg riset i vattnet, sätt på plattan. Tillsätt 1 tsk salt, 3 tsk socker och 1 msk risvinäger (eller vitvinsvinäger, går också bra). När det börjar puttra, lägg på locket och sänk värmen. Tanken är att riset nu ska puttra under lock tills allt vatten är borta. När riset är klart, lägg ut det på en stor tallrik, så att det svalnar snabbare.

Grönsakerna
Istället för fisk använder vi såklart grönsaker. Jag kan rekommendera ex morot, paprika, avokado, gurka. Skär i tunna stavar.

Ordlista
Maki -
sushirullar
Nigiri- risboll med ex avokadobit på toppen
Nori - ark av alger. Maki rullas med nori-ark.
Gari - inlagd ingefära. Tillbehör till all sorts sushi.
Wasabi - grön kryddpasta av pepparrot. Stark!
Tofu - sojabönsost, finns i många utföranden. Tex friterad (som hittas i asiatisk livs).

Såhär gör man
Maki:

  
1. Skär grönsakerna i tunna stavar. 2. Ta fram ett nori-ark.


 
3. Bred ut riset i ett jämnt tunt lager, men spara 1/4 upptill på arket.

  
4. Lägg på grönsaksstavarna och andra ingredienser. Här har jag använt paprika, avokado, tångkaviar, sesamfrön och en sträng majonäs. Ovanför den röda paprikan ser du den gröna wasabin, men använd den sparsamt i början då det är starkt.

 
5. Nu rullar vi sushin. Notera att vi lagt noriarket på en liten bambumatta, för att underlätta rullandet. Här är det viktigt att "pressa" rullen, så innehållet packas väl och håller ihop.

  
6. Lämna några cm att pensla med vatten, och klistra sen ihop.

 
7. Lägg rullarna åt sidan en stund, så att dom klistrar ihop ordentligt. Ta fram den bästa kniv du har.

 
8. Skär rullen i ca 1,5 cm tjocka skivor.


Nigiri:


Krama riset till en oval boll med lätt fuktad handflata.

 
2. Lägg en bit avokado på bollen och fäst med en remsa från ett noriark. Friterad tofu kan användas istället för avokado, om så önskas.



Sushin serveras med gari (inlagd ingefära) och japansk soja.



Lycka till, och smaklig måltid!
Nästa gång blir det nyttig snabbmat; WOK.
// Patrik, gästbloggare


Nytt år & året som gick

Ett nytt år med nya möjligheter! För mig känns det som att det nya året ger en möjlighet att börja på "ny kula" och för mig kommer det bland annat att innebära några nyheter här på bloggen. Den 6/1 firar jag dessutom ett år som bloggare och då kommer det finnas en överraskning, håll utkik!

Jag börjar dock det nya bloggåret med en summering av året som gick...

I januari visade jag mitt vardagsrum i vinterskrud...




I februari köpte vi nya köksmöbler och satte upp min Kartell-lampa. Tulpanfrossan började ta fart.

 

I vardagsrummet såg det ut så här:




I mars besökte vi pappa och firade hans 50-årsdag.



Hemma i Skåne fanns ingen snö, men däremot snödroppar!



Köket gick i rosa och vardagsrummet i turkost...

 


I april köpte jag lila Converse. Vi tog många vårpromenader och tittade på alla vackra blommor.



 

Köket påskpyntades med påskris och gula gardiner.



I vardagsrummet var det vårgrönt.




I maj köpte jag en mormorsrutepläd på Tradera och inredde i prinsesstårtefärger.

 
 

Jag gjorde några nya babes...




I juni vann jag en fin poster av PinkFriday

 
(Bild: PinkFriday)

...och pärlpysslade med mina vänner...


                                                                             
Firade midsommar såklart...

 


I juli firade jag & älskling att det var 8 år sedan vi blev ett par!



Jag köpte en Solig-elefant & hängde en hel del på Tradera (där jag spanade efter fina retrotyger)...

   


I augusti gick vi på bröllop och brudparet fick en tavla av mig.

 

Jag vann en virkad kudde av bloggaren Mrs.B and Co.

 som trivdes mycket bra i vår soffa...




I september hängde jag upp grytlappar och nya Tradera-fyndade gardiner i köket.

 

I vardagsrummet mixade jag cerist med blått

 

Jag gick en kurs i illustration...

 


I oktober åkte jag till Helsingör två gånger pch köpte massa färgglada servetter och kort på Tiger. Det var också första gången ni fick se hur jag ser ut...

 

Jag startade bloggutmaningen "mina samlingar" som spred sig i bloggvärlden.

 

I november startade jag nästa bloggutmaning "8 bilder" som spred sig ännu mer!


Vi fick de fina 70-talstäckena av älsklingens föräldrar och jag gjorde om en gammal lampskärm.

 

Sedan var det dags att dricka glögg och julpynta...



I december fyllde jag 31 och var sjuk på min födelsedag.



Åkte till Stockholm och Luleå och träffade två av mina bloggvänner, Jessi och Lycke.



Årets avslutades med mysigt julfirande...



Gott Nytt 2010, eller God fortsättning ska man väl säga vid det här laget...



RSS 2.0